Beleidsplan
Beleidsplan Stichting Revalidatiegeneeskunde en Wetenschap Nijmegen 2018-2022
1. Doelstelling
De Stichting Revalidatiegeneeskunde en Wetenschap Nijmegen werkt samen met de afdeling Revalidatie van het Radboudumc te Nijmegen. Beiden richten zich op een verbetering van de zorg voor patiënten met een verworven handicap of chronisch zieken. Er wordt zowel gewerkt aan een breedte- als aan een diepteprofilering.
De Stichting heeft ten doel het ondersteunen en bevorderen van wetenschappelijke en onderwijskundige activiteiten door personen die onderdeel uitmaken of (tijdelijk) verbonden zijn aan de afdeling Revalidatie van het Radboudumc en verder al hetgeen wat hiermee rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, in de ruimste zin van het woord. De Stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het opzetten, begeleiden, bevorderen van eigen wetenschappelijke kwaliteiten en onderzoeksprogramma’s – daaronder uitdrukkelijk ook begrepen het bekostigen van het daarvoor benodigde materiaal / literatuur, het geven van onderwijs, het organiseren respectievelijk volgen van opleidingen, cursussen, studiebijeenkomsten, seminars, lezingen, congressen, al dan niet in samenwerking met universitaire opleidingen, instellingen voor intramurale zorg of farmaceutische industrieën.
De bedrijfseenheid Revalidatie, waar de Stichting Revalidatiegeneeskunde en Wetenschap Nijmegen mee samenwerkt, maakt deel uit van het Radboudumc te Nijmegen en heeft tot doel het verlenen van topklinische en topreferente patiëntenzorg, het doen van wetenschappelijk onderzoek, het verzorgen van onderwijs en scholing en het geven van maatschappelijke dienstverlening. Hieronder zullen de initiatieven van de instelling voor de komende 5 jaar benoemd worden.
De Stichting Revalidatiegeneeskunde en Wetenschap zet zich in om een bijdrage te leveren aan het realiseren van de doelstellingen van de bedrijfseenheid Revalidatie voor zover het past binnen haar eigen kaders en doelstellingen.
3. Vernieuwing / verbetering zorgtrajecten
De bedrijfseenheid Revalidatie focust haar aandacht in toenemende mate op disorders of movement en wil haar expertise daarop verder uitbouwen. In het beleidsplan van de bedrijfseenheid wordt aangegeven dat onderstaande activiteiten en poliklinieken de komende jaren verder tot ontwikkeling gebracht zullen worden:
- NMA poli voor volwassenen en kinderen, inclusief ALS team en plexuspoli
- Erfelijke bewegingsstoornissen
- Transitiepoli’s kinderen / volwassenen
- Loopexpertise (in samenwerking met de St. Maartenskliniek); inclusief neuromodulatie en neurostimulatie; inclusief gangbeeldanalyse en balansonderzoek
- Zorg gericht op arbeid en participatie, bijvoorbeeld Energiek.
- Radboud AmputatieTeam (RAT)
- Metabole/mitochondriële ziekten
- Hoofd- Halsoncologie
4. Verdieping bestaande IMD-Zorgtrajecten (IMD = Interne Medische Dienstverlening)
De bedrijfseenheid Revalidatie is dienstverlenend aan verschillende medische afdelingen. Vanuit deze positie wordt zij geacht om op alle gebieden van kenniscirculatie (patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs) een innovatieve bijdrage te leveren. Voor de komende jaren zal de focus liggen op de onderstaande teams en afdelingen:
- Parkinsoncentrum (Parc)
- Geriatrisch Diagnostisch Dagcentrum (GDD)
- Slikteam en Canuleteam
Meer in het algemeen zal aansluiting worden gezocht bij de voor de bedrijfseenheid Revalidatie relevante expertisecentra van het Radboudumc.
5. Ontwikkeling netwerkprojecten
De zorgverlening wordt door demografische ontwikkelingen (dubbele vergrijzing), comorbiditeit en toenemende medische technische behandelmogelijkheden steeds complexer. Door de ontwikkeling van zorgketens kan de zorg voor chronisch zieken verbeterd worden. Voor de komende jaren zal het accent liggen op:
- Transmuralisatie van mobiliteitspoli naar St Maartenskliniek, inclusief afstemmen gangbeeldanalyse, technische spreekuren, musculo-skeletale chirurgie, en robottraining
- Transmuralisatie van ketenzorg voor ernstige traumapatienten (dwarslaesie, polytrauma)
- Opzetten van ketenzorg voor NMA patiënten met RMC Klimmendaal
- Versterken van expertise op arm-handgebied bij CVA, CP en NMA
- Versterken expertise spraak-, slik- en communicatiestoornissen (objectieve diagnostiek en technologisch ondersteunde behandeling)
- Verbeteren van verwijscriteria, informatieoverdracht en doorlooptijden in alle transmurale zorgketens
6. Kwaliteitsprojecten
Onderzoek en verbetering van de zorgkwaliteit zijn onlosmakelijk verbonden aan de academische setting. Voor het objectiveren van de mate waarin de doelstellingen gehaald worden zal geïnvesteerd worden in het:
- Verbeteren van aantoonbaarheid van kwaliteit: ontwikkeling van indicatoren, zichtbaarheid middels diverse media
- Verbeteren van aantoonbaarheid van patiënt- en verwijzertevredenheid
7. Onderwijs
Onderwijs is de derde academische taakstelling. Om kennisoverdracht niet te beperken tot studenten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc zullen er voor patiënten, zorgprofessionals en mantelzorgers, lezingen, cursussen en voordrachten op maat gegeven worden ten behoeve van:
- Stabilisatie van huidige kwantiteit en kwaliteit van aanbod
- Meer aandacht voor het opleiden, scholen en informeren van patiënt en partner
- Versterken post-academisch onderwijs en zichtbaarheid op speerpunten
8. Vervolgopleidingen met betrokkenheid van de bedrijfseenheid Revalidatie van het Radboudumc
Voortkomend uit evaluaties, audits en visitaties zijn de volgende aandachtspunten geformuleerd:
- Komend tot één opleidingsnetwerk voor revalidatieartsen
- Master en Post-HBO opleiding paramedici
- Etaleren van speerpunten in de opleidingen voor eigen AIOS en AIOS van buiten
9. Onderzoek van de bedrijfseenheid Revalidatie van het Radboudumc
- Onderzoek nog verder aanscherpen gericht op bovengenoemde topreferente speerpunten.
- Verdere versterking van het profiel binnen onderzoeksinstituut DCN.
- Onderzoek nader afstemmen met St Maartenskliniek en overige centra in de regio.
10. Maatschappelijke dienstverlening door de bedrijfseenheid Revalidatie van het Radboudumc
Om opleiden en onderzoek dichterbij elkaar te brengen wordt gekeken met welke partners samengewerkt kan worden ten behoeve van kennisoverdracht en en implementatie van onderzoek.
11. Fondsenwerving
De Stichting voert geen actief beleid inzake de werving van middelen. Op dit gebied bestaan de taken daarom uit:
- Zorgdragen voor beheer en besteding van middelen die buiten de normale begrotingssystematiek van het Radboudumc vallen c.q. buiten werktijd verworven zijn door lezingen, onderwijs, verstrekken van informatie, inhoudelijk professionele dienstverlening anderzijds.
- Ontvangen van vrijwillige e/o persoonlijke giften.
12. Fondsenbeheer
De Stichting kent een voorzitter, penningmeester en lid. Inkomsten worden geboekt onder kostenplaatsnummers zodat duidelijk is door wie de inkomsten verworven zijn. De Stichting legt elk jaar een financieel overzicht ter goedkeuring voor aan een accountant die een formele jaarrekening opmaakt. Deze jaarrekening met het verslag van de accountant wordt besproken in de bestuursvergadering van de Stichting Revalidatiegeneeskunde en Wetenschap.
13. Fondsenbesteding
Het vermogen van de Stichting blijft beperkt. Aanvragen kunnen worden ingediend en worden getoetst conform de statuten. Nadrukkelijk dient te worden opgemerkt dat steun aan (onderzoeks)projecten vooral gezien moet worden als (bijdrage) aan matching.
Januari 2018